Återvinning av metallskrot i cirkulära värdekedjor

Europa genererar 80 Mt (mega metriska ton) metallskrot årligen, en siffra som kommer att öka i framtiden. Koppar, tenn, krom och andra skräpämnen förhindrar återvinning. Med ny teknik för att analysera och sortera skrotet skulle Europé kunna förbättra dessa processer, minska koldioxidutsläppen och öka cirkulariteten i metallvärdekedjorna.

– Genom att kombinera sensorer och innovativ teknik för återvinningsprocessen av post-konsumentskrot kan vi förbättra skrotkvaliteten och bidra till att sluta kretsloppet i utsläppsintensiva värdekedjor som stål, säger Jan Niemi, vid Luleå tekniska universitet.

Robotik- och AI-forskare vid Luleå tekniska universitet samarbetar med stålproducenter, återvinningsindustrin, IT-leverantörer och metallforskningsinstitutet Swerim för att automatisera och avlägsna föroreningar.

– Sensorerna i sig är redan utvecklade, utmaningen ligger i att kombinera och skala upp dem från laboratorievolymer till industriella volymer, samt att reducera föroreningar och därmed tillhandahålla skrot av högre kvalitet till stålindustrin, som är konsumenterna av skrotet, fortsätter Jan.

Genom finansiering från den svenska innovationsmyndigheten Vinnova och EU pågår industriella piloter i projekten Optiscrap och PureScrap.

-Vi siktar på att ha resultat 2025 respektive 2026 i dessa projekt. Återvinning är på agendan i såväl näringslivet som i media och inom politiken, vilket är bra för att accelerera innovation inom området, avslutar Jan.