En genomsnittlig europé genererar 500 kg kommunalt avfall. Endast 45 % återvinns. I EU-projektet REDOL utvecklar Rucha Sawlekar, post-doc vid Luleå tekniska universitet, en demonstrator för cirkulärt avfall i Zaragoza, Spanien.
- – Genom att utnyttja AI och robotik vill vi skapa system som inte bara hanterar avfall mer effektivt utan också bidrar till bredare hållbarhetsmål. En del av projektet är att skapa en plan för att skala upp och replikera modellen i andra geografiska områden.
De flesta städer har redan återvinningssystem, så varför uppstår det här problemet?
- – De största utmaningarna när det gäller att minska avfallet i städerna är mångfalden av material, föroreningen av återvinningsbara material och den skala i vilken sortering och bearbetning måste ske. Robotik och AI kan lösa dessa problem genom att automatisera avfallssorteringen med precision och hastighet. Tillsammans möjliggör de smartare återvinningssystem som minskar behovet av manuellt arbete, minimerar fel och förbättrar kvaliteten på återvunnet material, vilket minskar den totala mängden avfall som skickas till deponier.
Vad händer med det material som vi kan ”rädda” från deponier med den här tekniken?
- – Vi arbetar med intressenter för att omforma viktiga värdekedjor för fast stadsavfall (förpackningar, plast, bygg- och rivningsavfall, textilier samt avfall från elektrisk och elektronisk utrustning), vilket resulterar i skapandet av 12 cirkulära produkter.
Luleå tekniska universitet arbetar med 34 partners från hela Europa i Redol och utnyttjar sin expertis inom digital innovation.
- – Vi lägger grunden för ett spårbarhetssystem som säkerställer cirkularitet inom värdekedjan. Dessutom driver vårt team digitaliseringen av värdekedjor genom att bestämma sensortyper och platser, implementera både mobila och statiska sensorer samt etablera standarder och kommunikationsprotokoll för att möjliggöra sömlös interaktion med plattformen.
Du har en vetenskaplig bakgrund inom biomedicin och hälsosektorn. Hur spelar dina tidigare erfarenheter in i det här projektet?
- – Min bakgrund inom ingenjörsvetenskap (syntetisk biologi) fokuserar på komplex systemdesign, dataanalys och hållbarhet. Inom hälso- och sjukvården används AI i allt högre grad för att förbättra diagnostisk noggrannhet och automatisera repetitiva uppgifter. Inom återvinning i städer innebär detta att man använder robotteknik för att automatisera sorteringsprocesser och AI för beslutsfattande i realtid. Min kunskap om hur dessa tekniker kan effektivisera verksamheten inom hälso- och sjukvården gör att jag kan bidra till att föreslå robotsensorer och system som kan stödja sorteringen av stadsavfall. Dessutom är perspektivet på att förbättra resurseffektiviteten avgörande för återvinning i städer, där målet är att maximera återanvändningen av material och minimera avfall som skickas till deponier.
Läs mer om Redol.