PulpEye startade i liten skala – med en stor vision. 15 år senare är Örnsköldsvikföretaget världsledande inom mätteknik och på väg att genomföra sitt mest framgångsrika år.
– Vi har fått ett väldigt bra gensvar och ett fantastiskt förtroende från svensk skogsindustri, säger Öjvind Sundvall, vd för PulpEye, i ett pressmeddelande från North Sweden Cleantech. PulpEye har genom åren också fått stöd av ProcessIT Innovations.
Det blir en spännande höst för PulpEye. Finland har varit en vit fläck på PulpEyes världskarta på grund av stark konkurrens från den inhemska industrin.
– Men med hjälp av vår nya teknik har efterfrågan ökat, vi kan konkurrera med ny teknik i världsklass. Vi har inte gjort affärer än, men är på väg in och håller på att lansera det för fullt. Förhoppningen är att få installationer i Finland under 2017, säger Öjvind.
– Det är en väldigt stor aktör och jättekul att vi får en förfrågan. Vi har ett antal nya tekniker som ingen annan kan erbjuda, liksom tjänster och service i världsklass som jag hoppas att vi får nytta av, säger han.
Finsk skogsindustri satsar precis som den svenska på mycket nytt och nu är det ett antal massabruk i Finland som företaget förhandlar med.
– De har ett antal miljardprojekt där ny teknik behövs och vi kommer in i bilden, säger Öjvind.
Täta samarbeten med forskningssidan
PulpEyes framgångssaga beror till stor del på att de tagit rätt hjälp från andra företag inom North Sweden Cleantechs region.
– Nätverket är starkt. Alla våra produkter är resultatet av ett nätverk, vi har ett antal lokala samarbetspartner och varje mätare vi producerar genererar ett halvt manår i arbetstid. Vår utveckling kallas distribuerande utveckling – vi kan agera större än vad vi är genom våra kompisar, säger Öjvind.
PulpEye har täta samarbeten med universitet och forskningsinstitut, exempelvis Process IT, Umeå universitet, Luleå tekniska universitet och med Processum och RISE Bioekonomi.
– Men framförallt ska vi vara deras naturliga partner – kommer de på något smart kan vi ta det vidare till något som genererar både sysselsättning och exportintäkter till Sverige, menar Öjvind.
Storsäljaren är PulpEye online analysator som har gjort att företaget växt succesivt utanför Sveriges gränser, och i dag har man agenter i ett 50-tal länder samt kontor i Örnsköldsvik, Timrå, Västerås, Friedrichshafen i Tyskland samt Ottawa och Vancouver i Kanada.
Ett par av PulpEyes produkter bygger på en mätteknik från FP Innovations i Vancouver, ett av världens största forskningsinstitut inom massa och papper.
– De erbjöd oss en speciell teknik 2008 och vi lanserade den 2015 efter sju-åtta år av utveckling. Nu har vi världspatent och redan ett par installationer i Kanada och nyligen i SCA:s mångmiljardsatsning på Östrands massafabrik i Timrå. Gensvaret har varit jättebra, säger Öjvind.
Från norr till söder
Mättekniken används främst för att få jämnare massakvalité i massafabrikernas produktion och bidrar till att minska energiåtgången. Med hjälp av en kamera blir fibrernas längd och form avläst väldigt snabbt.
– Vi har världens snabbaste fibermätning, vi mäter 100 000 fiber på 30 sekunder. Därmed får operatören bra statistik och en snabb uppdatering för att styra processen på bästa sätt, förklarar Öjvind.
– Skogsindustrin måste vara konkurrenskraftig på det här området och dubbelt så effektiv eftersom skogen växer mycket långsammare hos oss. Med vår teknik kan massafabrikerna automatisera och styra sina processer för att i slutändan tillverka en produkt till lägre kostnad. Vi kan hjälpa kunderna att implementera ny teknik och åskådliggöra analysresultaten i kontrollrummet så att operatörerna kan nyttja det. Då kan företagen tjäna pengar, säger Öjvind.
Finland blir elfte landet som PulpEye säljer sina produkter till. I Sverige står PulpEyes mätinstrument hos bruk längs hela kustremsan – från Smurfit Kappa i Piteå till Stora Enso Nymölla i Skåne.
– Vi har fått ett stort förtroende från svensk skogsindustri som vi vill förvalta. Vi har till exempel fem servicetekniker som reser runt.
PulpEye har 12 anställda i Sverige och 20 totalt. Omsättningen ligger på 27 miljoner kronor, men företaget siktar på runt 30 miljoner det här året.
– Vi är ett bra och drivet gäng som jobbar tajt ihop, det är ett teamwork. När man som oss har kul och bra samverkan kan man få fram ett effektivt och flexibelt företag.
Nyligen sålde PulpEye sin 54:e enhet.
– Det känns jätteroligt, vi har bra drag!