Den 12 december hålls ett seminarium med fokus på optisk mätteknik i Skellefteå. Arrangör är Adopticum via strukturfondsprojektet OMIN.
– Det känns fantastiskt att få avsluta ett så lyckat projekt som OMIN genom ett seminarium med så mycket spännande på agendan, säger Maria Strand, projektledare på Adopticum.
Projektet har under tre år erbjudit resurser med specialistkompetens inom optisk mätteknik till bolag som velat genomföra satsningar inom teknikområdet. Åtta bolag har genom förstudieprojekt fått hjälp att undersöka om deras idé för en ny innovativ produkt går att förverkliga. Fem av dessa produktidéer har sedan gått vidare för att ta de första stegen mot en prototyp. Några av dessa bolag kommer att berätta om sin satsning och varför de menar att optisk mätteknik är ett sätt att hålla sig i konkurrenskraftiga och framkant inom sin bransch. På agendan finns också representanter från stora, multinationella bolag.
– Vi har valt att bjuda in både lite mindre, regionala aktörer såväl som representanter från stora globala företag som talare. Detta för att visa på att detta är ett teknikområde där utvecklingen går snabbt och genom att genomföra satsningar inom området har man alla möjligheter att stärka sin konkurrenskraft avsevärt, säger Maria Strand.
Ett av de globala bolag som deltar är Veoneer som är världens största bolag inom aktiv säkerhet för förarassistans och självkörande fordon. Detta är ett område inom vilket optisk mätteknik är central.
Hösten 2017 förvärvade Veoneer stora delar av Skellefteåföretaget Fotonic och skapade därmed en utvecklingsavdelning i Skellefteå. Syftet var att bygga spetskompetens inom LiDAR-produkter, en teknologi där laserljus används för att mäta avstånd. Emil Hällstig från Veoneer kommer ge sin syn på utvecklingen av autonoma fordon och det arbete som bedrivs inom Veoneer för att göra dessa säkrare.
En annan talare på agendan är Robert Hedman från Indexator i Vindeln. Indexator vann 2012 Industrins jämställdhetspris för sitt arbete för ökad jämställhet inom industrin. Robert Hedman kommer berätta om sin personliga och jobbrelaterade resa med avseende på jämställdhet.
– Jämställdhet och likabehandling har varit ett centralt tema under hela projektet. Därför har vi bjudit in Indexator, ett bolag som kommit väldigt långt med sitt jämställdhetsarbete, att dela med sig av sina erfarenheter, säger Maria Strand.
Seminariet är kostnadsfritt och kommer hållas på Campus Skellefteå. Här finns sida för anmälan.