Det var rekordmånga deltagare när vi samlade Sveriges största industribolag, ledande forskare och leverantörer inom processinudstrin på ProcessIT-dagen 2023. Här är sex snackisar under dagen.
Industrin håller på att förändras
– Att det är så hög andel kvinnor här idag visar att industrin håller på att förändras, säger Landshövding Helene Hellmark Knutsson
Samarbete om vi vill nå långt
– Vikten av samarbete är det absolut trendigaste, alla pratar om det, säger Sara Lindahl, Data Ductus. Och Karin Sjöö Åkeblom, VD Tromb, håller med:
– Det finns gott om uppdrag men inte nog med kompetens. Där vi förr tävlade mot varandra, enas vi nu kring nått gemensamt, som också kan bli större, bättre och mer långsiktigt.
Samarbete om vi vill behålla folk
– Näringslivet måste bli mer aktiva mot universiteten, för att kunna behålla studenter i regionen, säger Pär-Erik Martinsson, ProcessIT Innovations. Viljan att samarbete finns nog, men finns strukturerna? Och är akademin redo? Har de beredskap – och incitament – att involvera näringslivet? De har ju bara uppdrag att utbilda människor, inte att se till att de får jobb.
Samarbete om vi vill höja innovationsförmågan
– Att livsmedelsindustrin var här idag visar hur man kan överföra kunskaper mellan olika industrier. Det kommer höja innovationsförmågan, och det måste vi göra ännu mer framöver, säger Helene Hellmark Knutsson, landshövding.
Den stora utmaningen är att göra något vettigt av all data
– Vi börjar se mer verkliga tillämpningar av all data som sensorer och kameror genererar. Men vi behöver bli ännu bättre på att samla och visualisera data för användare och beslutsfattare, säger Ole Norberg, Umeå universitet.
Hållbarhet var förr en guldstjärna, idag är det basen
– Hur gammalt skrot blir till nytt stål är ett tydligt exempel på hur digitalisering bidrar till ökad cirkularitet, säger Pär-Erik Martinsson, ProcessIT. I projektet Optiscrap har Swerim AB kombinerat många olika sensorer som kan klassificera v